woensdag 31 augustus 2011

Inspired by Paula Arntzen // Paper Process.

Geschreven voor Gimmii Magazine >> Papieren lampen van Paula Arntzen (@ Gimmii Magazine).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Twee jaar geleden ontdekte ik ontwerpster Paula Arntzen op de Dutch Design Week in Eindhoven. Meerdere producten trokken daar mijn aandacht, maar de handgemaakte papieren lamp van Paula maakte bij mij de meeste indruk. Het feit dat ik nu, twee jaar later, een blog over deze karakteristieke lamp schrijf, zegt genoeg.

Ontdekking van het materiaal papier
Vanuit haar liefde voor kleur, volume en monumentale uitstraling is het project “Paula’s Paper Process” ontstaan. Paula ontdekte het materiaal papier; een materiaalsoort die haar elke keer weer verraste door de valling, kleur en de luchtige uitstraling. Ze begon te experimenteren met verschillende soorten papier. Na een uitgebreide studie is zij erin geslaagd om kennis te krijgen van de unieke eigenschappen van het materiaal.


Kleurexplosie van vuurwerk
Haar eerste project was voor het kunstenaarsplatform TAPE in Arnhem. Hier zette zij tijdens een Oud & Nieuw feest een totaalbeeld van papieren lampen en slingers neer, met als inspiratiebron de kleurexplosie van vuurwerk. Door fluorescerende zeefdrukken op fluorescerend papier in veel stroken te snijden en aan te lichten met een externe blacklight verlichting ontstond er een geweldige en indrukwekkende sfeer.



Sprookjesachtige beleving
Zelf ben ik het meest enthousiast over Paula’s tweede project in de Eusebiuskerk. Dit werk werd tentoongesteld tijdens de Arnhem Mode Biënnale. Het omvatte vier royale kroonluchters gecombineerd met sierlijke slingers. Uiteraard bestond dit allemaal uit papier. De kleur van de lampen en slingers werd bepaald door de kleur van het kerkinterieur: wit.



Het witte papier verbindt alle objecten met elkaar. Door het gebruik van rode verlichting werden de lampen een opvallend lichtaccent die het monumentale karakter van de kerk versterkte. Echt een sprookjesachtige beleving!



Productie, distributie en verkoop
Momenteel worden de kroonluchters geproduceerd en gedistribueerd door het Amerikaanse bedrijf Artecnica. De collectie bestaat uit de Petit Trianon, Grand Trianon en de La Couronne.
In Nederland worden de lampen verkocht bij Arnhem Coming Soon en Galerie Plaatsmaken in Arnhem, You are here store in Eindhoven en Wannekes online webshop.



Meer interessante, innovatieve, inspirerende blogs zijn te lezen op:
Http://www.gimmii.nl
BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten